30 januari 2016

100 euro tekort voor de lening? Dit kun je eraan doen

Bijna genoeg om je droomhuis te betalen 

100 euro verschil per maand betekent 21.000 euro extra aan de huidige rentevoetenJe hebt je budget grondig doorgenomen: je kent je maandelijkse kosten, je kent je maandelijkse en jaarlijkse inkomen en na wat rekenwerk en getob, stel je vast dat je wat geld tekort komt voor je droomhuis. Als je maar 100 euro extra per maand kon betalen, dan kon je je droomhuis kopen. 100 euro per maand extra is immers meer dan 21,000 euro extra huis aan de huidige rentevoeten. Dat kan het verschil maken tussen je droomhuis en dromen van een huis.
Je hebt natuurlijk al gezocht op klein beschrijf, onderhandeld met de bank over je rentevoet, de looptijd van je lening geoptimaliseerd en de makelaar wat toegevingen laten maken op haar commissie, maar je schiet nog net dat beetje te kort om je droomhuis te kopen. Dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen.

Let op!

Onderstaande tips kunnen je helpen om het laatste gaatje dicht te fietsen, maar een eigen woonst bezitten brengt heel wat kosten met zich mee. Onderhoud, belastingen, onverwachte kosten, vervangingen. Zelfs bij een kleine studio ben je vaak mee verantwoordelijk voor onderhoud van gemeenschappelijke delen, waaronder het dak. Houd hier dus zeker rekening mee in je budget en leen zeker niet te veel. 

Twee auto's - echt? 

Het grootste cadeau dat jezelf kunt doen is om het met minder auto's te doen - zelfs als dat er maar één is. Voor ik het geluk had een leasewagen te krijgen, was mijn auto mijn grootste kostenpost, nog voor mijn woonkosten. Hoewel mijn werkgever een kleine tegemoetkoming gaf voor mijn vervoer en ik ver genoeg woonde om mijn werkelijke kosten aan te geven voor de belasting, kon ik al dat geld dat vervloog veel beter in een betere woonst hebben gestoken.

Hoe kost de auto je allemaal geld? Ik hoef je wellicht niet te vertellen dat met een auto wederkerende kosten komen: onderhoud, verzekering en belastingen komen elk jaar terug, en op maandelijkse basis besteed je al snel 50 tot 60 euro per maand [1] aan brandstof. De tweede factor die mij veel geld kostte, was een autolening. Met de parameters van mijn toenmalige wagen, zou ik nu ongeveer 175 euro per maand terugbetalen [2].
Vergelijking tussen kosten - 100 EUR  nodig - autolening 175 per maand - tanken 45 per maand
Hoe bespaar je op de auto? Ten eerste, probeer van de wagen af te komen. De makkelijkste methode is om je droomwoning dicht bij het werk te zoeken. Hebben jullie twee wagens, probeer dan om dicht bij het werk van tenminste een partner te gaan wonen. Je levenskwaliteit gaat erop vooruit en je maakt onmiddellijk geld beschikbaar door de verkoop, en maandelijks door geen lening of brandstof meer te moeten betalen. Met het geld van de verkoop kun je een fiets of een busabonnement kopen en de rest van het geld steek je in het huis. Geef toe, als je dan toch geld leent, dan leen je toch liever aan lagere rentevoet voor een huis, dan aan aan hoge rentevoet voor een auto waar je liever niet in zit.

Soms kun je ook van de wagen afkomen zonder dichterbij te gaan wonen. Je werkgever organiseert misschien een carpooloptie. Die optie kun je aanvullen met opties als autodelen. Die zijn niet gratis, maar geven je wel de flexibiliteit om een wagen beschikbaar te hebben wanneer je ze nodig hebt.

Ook elektrische fietsen of e-bikes kunnen helpen. Woon je minder 25 kilometer van het werk? Probeer dan zeker eens hoe het fietsen met trapondersteuning je afgaat. Je werkt aan je gezonheid en een ebike kost heel wat minder dan een wagen. Gemakkelijk 1/3 of minder in aankoop en ook maandelijks heel wat minder kosten. Vele mensen leggen ook grotere afstanden af, maar 25km vind ik persoonlijk best al ver. Je hebt ook heel wat minder last van files.

Als je toch niet van je auto kunt afstappen, probeer dan ook te carpoolen en ga zeker eens op zoek naar de beste rentevoet voor je lening. Je kunt zo alvast je onderhandelingstechnieken aanscherpen voor wanneer je over je hypotheek gaat onderhandelen. Deze techniek kun je ook toepassen op je autoverzekering. Ook het kiezen van een compacte, zuinige tweedehandswagen kan je heel wat besparen in vergelijking met die nieuwe grote, brandstofverslindende wagen waar toch maar één persoon in zit.

Extra inkomen (dankzij je droomhuis)

Geld besparen is echter niet voor iedereen mogelijk. Indien je al zonder wagen leeft of ze gewoon nodig hebt, dan heb je weinig aan bovenstaande tip. Een tweede techniek is om op zoek te gaan naar extra inkomen. Gezien je op het punt staat om een woonst aan te kopen, is het misschien een goed moment om te onderzoeken hoe de woning zichzelf wat kan terugbetalen.

Met dit onderwerp kun je volledige blogs vullen, maar ik geef even twee voorbeeldjes mee. Kies je voor een woning in de stad, met een bijhorende -maar afzonderlijke- garage? Dan kun je ervoor opteren om de garage te verhuren. Een korte zoektocht toont dat een garage in Antwerpen tussen de 40 en de 150 euro wordt aangeboden. Je moet wat leegstand meerekenen, maar zo kom je toch weer een aantal jaren verder. Kocht je een tweedehandsauto zoals hierboven aangeraden, dan parkeer je je ook met een gerust hart wat verder in de straat. Heb je geen garage maar wel ruimte in je voortuin. Dan laat de stad misschien toe om die te verharden en te verhuren als parkeerplaats.

Een andere methode is om een kamer in je huis te verhuren. Dat kan met een roommate, studenten, familie of een coach-surfers zoals met airbnb. Je moet hiervoor wel goed informeren over de wetgeving, maar dit kan al een avontuur op zich zijn. Elke vrijdag op stap met een nieuwe interessante persoon kan je misschien wel 60 euro per maand opleveren.

Misschien vind je deze opties niet erg realistisch. Denk er echter aan dat je niemand je zomaar 1200 euro per jaar zal geven. Er zal altijd wat werk in kruipen en wat creatief denken brengt je al vrij ver.  Denk je toch dat iemand je 1200 euro extra per jaar wil geven? Dan kun je misschien ook onderhandelen over opslag met je werkgever. Je scherpt je vaardigheden weer aan en je hoeft er niets verder voor te doen. Als je met twee of meer werkende personen bent, dan verdubbelde je net de kans op opslag, of heb je maar de helft nodig. Als je hier goed in wordt, kun je dit zelfs regelmatig herhalen.

Heb jij nog leuke ideetjes, of nog beter, dingen die jij hebt gedaan om die extra centjes te vinden. Laat dan zeker iets weten in de reacties!

Bert


[1] Een gemiddelde Belg maakt een woon-werkverplaatsing van 46km, ervan uitgaand dat dit heen-en-terug is (wat te betwijfelen valt) en je 20 dagen per maand dit traject doet, dan verbruik je met een relatief zuinige rijstijl (5 liter/100km) iets meer dan 45 liter per maand. Reken daar nog wat eigen vervoer bij en je raakt makkelijk aan 50 EUR per maand. Indien de 45km enkele rit is, dan mag je dat dus verdubbelen en heb je je 100 EUR gevonden.
[2] Gesimuleerde lening via KBC voor een tweedehandswagen van 7.000 euro,  gefinancierd op de langste looptijd (42 maanden) om de maandelijkse kost zo laag mogelijk te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten