2 mei 2015

Belastingen besparen met de schuldsaldoverzekering - late aankopen

De woonbonus en de schuldsaldoverzekering
Het kan moeilijk zijn om het korfje van je woonbonus volledig gevuld te krijgen als je je woning wat later op het jaar koopt. Je loopt zo al snel wat geld mis, gezien de verhoogde aftrek maar voor de eerste tien jaar geld. Met het gebruiken van de betaling voor je schuldsaldoverzekering, kun je ervoor zorgen dat je niets misloopt.


De woonbonus - kopen naar het einde van het jaar
Met de Vlaamse woonbonus (geldig als je je lening afsluit vanaf 2015), komt er elk jaar 1.520 EUR in aanmerking voor de bonus. De eerste tien jaar komt daar nog eens 760 EUR bij als het echt om je enige (droom)woning gaat. Als je dus in 2015 je woning koopt, mag je volgend jaar in de belastingaangifte 2.280 EUR aangeven. Je krijgt daarvan 40% of 912 EUR "terug". Heb je drie of meer kinderen, dan gaat dat bedrag nog omhoog.

Je mag voor die 2.280 EUR kijken naar je kapitaalsaflossing én je interest. Eenvoudig gezegd kun je alles wat je aan je bankt terugbetaalt mag meerekenen als je bank de juiste papieren heeft opgesteld.

Je kunt nu makkelijk geld mislopen in de eerste twee jaar. Als je bijvoorbeeld elke maand 710 EUR betaalt aan de bank, en je hebt je huis gekocht in september dan betaal je voor oktober tem december in totaal 2,130 EUR. Je maakt dus onvolledig gebruik van je korfje om geld terug te vragen aan het Vlaamse gewest. In het voordeel mag je nog 150 EUR extra inbrengen en dat levert je toch weer 60 EUR op (40% van 150 EUR).  Betaal je minder af, of start je lening later in het jaar dan loop je nog meer mis.

Hoe kun je dit oplossen?
  1. De verkoop bij de notaris timen/uitstellen tot het begin van het volgende jaar.
    Je kunt je compromis al tekenen in oktober.
  2. De betaling voor je schuldsaldoverzekering gebruiken
    1. Voor kleine tekorten : jaarlijkse afkortingen of een eenmalige "koopsom"
    2. Voor grote tekorten : een eenmalige koopsom
  3. Je maandelijkse terugbetaling verhogen of een vervroegde aflossing doen
    Dit is onwaarschijnlijk in het eerste jaar, anders had je wellicht minder geleend. Er kunnen ook fiscale gevolgen aan de vervroegde aflossing zijn.
Voor de tweede optie informeer je je bij je bank en of fiscaal adviseur. De bank moet immers het nodige papierwerk opstellen zodat jij dit kunt aangeven bij de belastingsaangifte.

De schuldsaldoverzekering gebruiken

Niet alleen je interesten en kapitaalsaflossing tellen, ook de premie voor een schuldsaldoverzekering (SSV) kun je gebruiken om je korf van 2.280 EUR te vullen. Indien je dus één of meerdere schuldsaldoverzekeringen aangaat, kun je de bank/verzekeraar vragen om deze op te stellen zodat je ze kunt gebruiken voor de woonbonus.

Je kunt dan samen met de bank/verzekeraar zoeken naar het optimale punt. In het voorbeeld hierboven, zou het kunnen dat je eenmalig 400 EUR betaalt voor je SSV. Bij de belastingaangifte voeg je dan de 400 EUR toe aan de 2.130 EUR betalingen en de bank voor een totaal van 2.530 EUR. Je maakt nu optimaal gebruik je van je kort en je krijgt 2.280x40% = 710  EUR terug volgend jaar.

Indien je een jaarlijkse premie betaalt tijdens de loop van de lening, kun je deze ook één (of meerdere) keren inbrengen. Dit is vooral interessant als het tekort het eerste jaar klein is. Als je jaarlijkse aflossing gebruikt, dan spreid je de kosten van de verzekering over meerdere jaren. Dat zorgt ervoor dat je wat meer cash hebt het eerste jaar.

Nadelen?
Niets voor niets in het leven. Indien je de SSV in mindering brengt van de belastingen wanneer alles goed gaat, kom de fiscus ook later terug voor de belastingen:
  • Breng je je schuldsaldoverzekering niet in, dan zou een eventuele uitbetaling niet belast zijn. De nabestaanden krijgen meer.
  • Breng je je schuldsaldoverzekering in voor je belasting, dan wordt je belast op de uitbetaling van de SSV - in het geval de verzekering zou moeten uitbetalen. Jij profiteert nu, je nabestaanden krijgen misschien later minder.
Gezien dit een verzekering is, weet je niet of ze ooit zult nodig hebben. Wanneer de SSV wél nodig is (bijvoorbeeld het overlijden van de verzekerde) dan wil je wellicht dat de nabestaanden zo weinig mogelijk zorgen hebben - zowel financiële als andere. De belastingen kunnen een oorzaak van extra stress zijn. Je kunt echter ook spelen met de dekkingsgraad. Als je maar voor 50% dekking wou intekenen, maar je kunt belastingen vermijden dan kun je de dekkingsgraad misschien verhogen naar 75% of 100%. Zo krijgen de nabestaanden een relatief groter deel uitbetaald, waar dan weer belastingen vanaf gaan.

Denk goed na over hoe je dit wil toepassen en spreek hierover met je bank en of belastingsadviseur. Het voorgaande tracht informatie samen te vatten, maar is geenszins fiscaal advies.

Heb je vragen over je eigen situatie of berekening, laat zeker een berichtje na in de comments!

Er zijn nogal wat randvoorwaarden voor de woonbonus. Je vindt er meer over in deze folder van de Vlaamse gemeenschap. Een belangrijke voorwaarde is dat de lening voor minstens 10 jaar (reken best 10 jaar + 1 dag) moet lopen. Enige vervroegde terugbetalingen kunnen deze looptijd wijzigen en dat start een moeilijke spiraal.

2 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Bij deze zou ik graag een vraag stellen ivm mijn belastingsaangifte.
    Eerst even de situatie schetsen:
    - Eind vorig jaar kocht ik een woning aan. Ik sloot daarvoor een lening af. Een deel van die lening is een hypotheek, een deel is een mandaat.
    - Voor de gehele som sloot ik ook twee schuldsaldoverzekeringen af, één voor het hypotheek-gedeelte van de lening, één voor het mandaat-gedeelte.
    - Beide schuldsaldo's waren in één keer betaald en zouden nu dus fiscaal aftrekbaar moeten zijn. Ik kreeg ook voor beide verzekeringen een fiscaal attest.
    - Vorige week ging mijn moeder voor mij langs op het belastingskantoor. Daar wisten ze te vertellen dat ik slechts één schuldsaldoverzekering kan inbrengen, nl. die verzekering die slaat op het hypotheek-gedeelte van de lening. De verzekering die slaat op het mandaat-gedeelte zou dus volgens hen niet fiscaal aftrekbaar zijn.
    Nu heb ik hier en daar navraag gedaan (o.a. bij de bank waar ik de verzekeringen afsloot) en men zegt dat dit niet klopt. Volgens de bankdirecteur zijn beide schuldsaldo's wél fiscaal aftrekbaar.
    Ik ben echter zelf geen expert en zou dus graag wat uitleg krijgen van iemand die écht de materie kent...

    Dus: Zijn mijn beide schuldsaldoverzekeringen fiscaal aftrekbaar of niet?

    Alvast bedankt!
    Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Marie

    Dat is een alleszins interessante vraag! Of ze beide aftrekbaar zijn kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik ga ook geen individueel advies geven, maar gebaseerd op de toelichting bij de aangifte is het antwoord van het belastingskantoor/de fiscus wel consistent. In deze toelichting staat:

    "Premies van individuele levensverzekering gesloten
    vanaf 2005 die in aanmerking komen voor de
    gewestelijke “woonbonus”
    Hier mag u de premies vermelden van individuele levensverzekeringscontracten
    die u vanaf 1.1.2005 bij een instelling gevestigd
    in de Europese Economische Ruimte hebt aangegaan,
    uitsluitend tot waarborg of wedersamenstelling van een hypothecaire
    lening bedoeld in rubriek B, 1 (zie de uitleg bij die rubriek)."

    Dat laatste stukje duidt expliciet op een hypothecaire lening. Net zoals men het mandaat niet inbrengt voor de hypothecaire aftrek, lijkt het alsof je de SSV hiervoor ook niet kunt inbrengen.
    Merk wel dat dit allemaal van de fiscus komt, indien u een fiscalist heeft die zegt dat dit op basis van de wetgeving wel mag, dan zou u deze fiscalist onder de arm kunnen nemen om dit met de fiscus uit te klaren.In dit geval wil uw bank mogelijk contact opnemen voor u.
    Ikzelf heb ook enkel de SSV voor het hypothecaire krediet ingebracht - vooral ook weer gedreven door de toelichting.


    Bron: via tax-on-web dan rechts: toelichting deel 1 https://eservices.minfin.fgov.be/taxonweb/app/citizen/public/taxbox/home.do;TAXONWEB_JSESSIONID=ZLGbV68hnKxn5R2LGfxYGLxV9FKJ2F2cWPGs5Gg1vQVn8q6LqDc1!-1801519059#

    BeantwoordenVerwijderen