15 mei 2015

In de media : snel lenen of herfinancieren en de herziening van het KI

Het moment om te besparen op je lening?
Verschillende media melden dat de stijgende langetermijnrente ook betekent dat de interestvoet op hypotecaire kredieten weer gaat stijgen en dat we de bodem bereikt hebben. Misschien is dit wel hét moment om nog te herfinancieren. Of voor de tweede keer te herfinancieren. Was je van plan om in 2015 of 2016 een woning te kopen, dan is dit misschien het moment.


De meeste banken volgen de langetermijnrente om hun rente op het hypothecair krediet te bepalen. Net die langetermijnrente was de afgelopen jaren erg laag. De laatste weken is ze echter van 0,33 procent heel stijl gestegen naar boven de 1 procent. Moest de rentevoet van je bank dit strikt volgen, zou je rente wel eens drie maal hoger kunnen zijn, en dat neemt een pak uit je budget. Gelukkig is dat niet het geval. Men verwacht echter wel dat de rentevoeten terug gaan stijgen in de loop van dit jaar. Het lijkt dus een goed moment om te kopen of je lening te herfinancieren.Ook herfinancieren voor een tweede keer lijkt zelfs mogelijk.Vorig jaar heb ik het lopende krediet geherfinancierd en heb net weer contact opgenomen met mijn bank.

De grote invloed van het verschil in rente hebben we al besproken in deze blogpost.Je hoeft hiervoor trouwens niet naar een andere bank over te schakelen. Je kan zonder veel extra kosten ook met je bestaande bank herfinancieren. Naar een andere bank overschakelen kan je een extra lage rente geven, maar dan moet ook je terug langs de notaris.

Ook voor mensen die een tweede woonst (voor verhuur) overwegen, is dit misschien het juiste moment om de financiering te regelen. Het verschil tussen je maandelijkse aflossing en de huurinkomsten is immers je (bruto)marge. Als de rentevoet een procent hoger is, knabbelt dat een een groot stuk van je marge weg!

Veel succes en laat weten hoe jouw (her)financiering ging. Sites zoals rente op de voet kunnen je een idee geven van de rente die mensen voor jouw kregen bij bepaalde banken. Heb je vragen, stel ze gerust in de comments onderaan!

Herziening van het Kadastraal Inkomen
Ook het voorstel onze minister om het Kadastraal Inkomen (KI) haalt de media. Deze verschillen in KI zijn de reden waarom de tip in deze blogpost werkt. Sommige wijken waren vroeger niet echt populair en woningen daar hebben een laag kadastraal inkomen. Momenteel is die wijk misschien wél weer populair en vernieuwd en dan kun je koopjes doen. Een groot huis in een toffe wijk met een laag kadastraal inkomen, betekent dat jij veel kosten kunt besparen bij de notaris!

Een herziening van dit KI kan wel wat gevolgen hebben:
  • Je jaarlijkse belasting zou kunnen omhoog gaan. Je wordt immers belast op basis van het KI van je woning.
  • De notariskosten voor de aankoop van een woning zouden stijgen voor bepaalde buurten. Dat maakt een huis of appartement dus "duurder" in die wijken.
  • Men zou ook de verhoging kunnen toepassen op verkopen in het verleden. Je zou alsnog geld moeten nadragen. Hier wordt echter geen melding over gemaakt in de media. Dit lijkt dus onwaarschijnlijk
  • Tot slot ook een voordeel : bepaalde wijken die vroeger erg populair waren hebben momenteel een hoog KI. Bijna niemand wil daar echter nog investeren omdat die momenteel zichzelf de markt uit prijzen. Een update (verlaging in dit geval) van het KI zou bepaalde wijken en stadskernen weer erg populair kunnen maken. Misschien een opportuniteit om jouw droomwoning te kopen?
De verschillende meerderheidspartijen hebben hier allemaal een andere visie op, het ziet er dus niet naar uit dat we snel een verandering krijgen.Studies hierover gaat men wellicht wel doen, dus we kijken uit naar het resultaat.

Wat  ook kan, in het kader van een tax shift is dat men een andere piste overweegt om de woning te belasten. In Nederland gebruikt men een oppervlaktebelasting. Voor heel wat Belgen zou dit wel wat impact kunnen hebben: in Limburg wonen heel wat mensen "op de buiten" en hebben best wel wat gras rond hun huis. Misschien wel gekocht met een laag KI. Een overschakeling naar belasting op de oppervlakte, zou de jaarlijkse kost wel eens de hoogte in kunnen jagen. Ook daar zijn we echter nog niet. Bepaalde partijen opperen immers dat de eerste en enige woning altijd betaalbaar moet blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten