4 augustus 2013

Woning gekocht: een gratis verzekering

Sta je op het punt je droomwoning te kopen of te verbouwen? Heb je de woning minder dan een jaar geleden gekocht of geleend voor een verbouwing? Dan moet je je zeker informeren over een gratis verzekering van de Vlaamse regering: de Verzekering Gewaarborgd Wonen.

Deze verzekering richt zich op mensen die een hypothecaire lening aangaan om het droomhuis te kopen, bouwen of verbouwen en dit vanaf het bedrag van 50.000 euro (25.000 euro voor een verbouwing). Als je je inkomen verliest, dan komt deze verzekering tussen om een deel van de lening te betalen. Er is een korte wachttijd, maar nadien kun je tot drie jaar genieten van deze verzekering.


Het maximum bedrag van de tussenkomst bedraagt 500 tot 600 euro per maand (er zijn een aantal strikte voorwaarden) en de interventie is beperkt tot 70% van het aflossingbedrag in het eerste jaar, 56% in het tweede jaar en 42% in het derde jaar. Dit na een wachttijd van drie maanden.

Voldoe je aan de voorwaarden en betaal je maandelijks 1,000 euro af, dan kun je vanaf de vierde maand voor een jaar dus 500 tot 600 euro uitbetaald krijgen (600 euro ligt onder de 70% grens van 1,000 euro). In het tweede jaar zakt dit bedrag mogelijk in het geval je de maximale terugbetaling geniet: 560 euro tussenkomst maximaal. In het laatste jaar zou je nog maximaal 420 euro bijstand krijgen. De overige 580 euro betaal je nog steeds zelf.

Betaal je maandelijks 500 euro af i.p.v. 1,000 dan zijn de bedragen beperkt tot 350 euro in het eerste jaar, 280 euro in het tweede jaar en 210 euro in het derde jaar.

Ga er maar vanuit dat je deze nooit nodig hebt, maar als je ooit je inkomen verliest, dan is 70% van je leningsbedrag vanaf de vierde maand wellicht een ideaal duwtje in de rug om die moeilijke periode door te komen! Dit is misschien ook een goede motivatie om ook een aantal maandlonen aan de kant te houden als reserve (bijvoorbeeld drie tot vier keer je maandloon)!

Lees dus zeker verder op de site van de Vlaamse Regering over de Verzekering Gewaarborgd Wonen. Daar zie je of je in aanmerking komt en welke stappen je moet nemen.

Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten