22 juni 2013

Woning kopen: tot 6% besparen bij het onderhandelen met een makelaar

Een makelaar verdient 6% van de prijs van je droomhuis
Een gemiddelde makelaar ("immo") verdient 6% van de aankoopwaarde bij de verkoop van een huis. Dat houdt in dat 6% van wat jij betaalt aan de verkopers naar de vastgoedmakelaar gaat. Voor elke 100.000 euro betaal je dus via-via 6.000 euro aan de makelaar. Voor elke 100.000 euro krijgt de verkoper dus maar 94.000 euro. Tijd om actie te nemen!


Hoe gebruik je dit in je voordeel?
Tijdens het onderhandelen over de prijs van je droomhuis, krijg je opeens te horen dat de verkoper niet lager wil gaan. Dat wil eigenlijk zeggen dat de verkoper ervoor zorgt dat hij een bepaald bedrag in zijn portemonnee houdt. Dat bedrag is de verkoopprijs verminderd met het makelaarsloon (6%). Je kunt dus nog lager gaan in je bod, zonder dat de verkoper hier last van ondervindt. Je wil dat de makelaar zijn marge laat zakken. Weet dat daardoor alle partijen winnen:
  • Jij betaalt minder, dus je leent minder, dus je verlaagt de quotiteit en notariskosten
  • De verkoper wordt sneller betaald (een vogel in de hand...) en is er niet slechter door af
  • De makelaar wordt sneller betaald en zijn kosten stoppen (adverteren, personeelskost, ...)
Het is dus aan jou om deze situatie uit te spelen en de laatste restjes uit de onderhandeling te halen. Hou er wel rekening mee dat de 6% die de makelaar vraagt, niet allemaal winst is. Zij heeft ook kosten en moeite gestoken in de verkoop. Zorg ervoor dat het voor iedereen een mooie deal blijft! Een 3% onder de "laagste" prijs gaan, helpt de makelaar wellicht uit de kosten en op 200.000 euro, bespaar je toch mooi weer 6.000 euro. Dat is het verschil tussen zelf in je tuin zwoegen, of ze laten aanleggen.

Factoren die jou helpen
Hoewel over onderhandelen hele boeken zijn geschreven, zijn hier een aantal zaken die helpen om die laatste procentjes te dalen:
  • Een huis dat al lang op de markt staat, heeft de makelaar al veel moeite gekost en daar wil zij wellicht ook vanaf. Ze zakt liever wat op haar marge, dan nog eens 40 zogezegde "geïnteresseerden" rond te leiden!
  • Als de verkoper snel van het huis af wil, dan kan zij ook druk uitoefenen op de makelaar om de marge te laten zakken.
  • Als je weet van een vorige verkoop waarop de makelaar heeft ingeleverd, kun je dit ook laten vallen én uitspelen.

Succes! Vragen en opmerkingen zijn natuurlijk steeds welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten